TVA este cheltuiala deductibila pentru Intreprindearea familiala?

În general, TVA-ul plătit de o întreprindere familială poate fi considerat o cheltuială deductibilă în scopuri fiscale, deoarece reprezintă un cost al afacerii.

Aceasta înseamnă că TVA-ul plătit la achiziționarea de bunuri și servicii necesare desfășurării afacerii poate fi scăzut din veniturile impozabile ale întreprinderii familiale, ceea ce va reduce impozitul pe venitul realizat de afacerea respectivă.

Este important să rețineți că există anumite excepții și restricții în ceea ce privește deducerea TVA-ului, în funcție de natura activității și de specificul afacerii.

De exemplu, nu este permisă deducerea TVA-ului aferent cheltuielilor de reprezentare și protocol, în timp ce TVA-ul aferent achiziționării de autoturisme nu este deductibil în totalitate.

De asemenea, trebuie să fiți înregistrat ca plătitor de TVA pentru a putea deduce TVA-ul plătit. Înregistrarea ca plătitor de TVA este obligatorie pentru întreprinderile familiale care realizează venituri mai mari decât pragul de scutire de TVA, care în prezent este de 300.000 lei pe an.

În concluzie, TVA-ul poate fi considerat o cheltuială deductibilă pentru o întreprindere familială în măsura în care este plătit în cadrul activității afacerii și este deductibil în conformitate cu reglementările fiscale relevante.

Este recomandat să vă consultați cu un specialist fiscal sau un contabil pentru a vă asigura că respectați toate cerințele fiscale și de afaceri relevante și pentru a vă ajuta să efectuați procedurile corespunzătoare pentru deducerea TVA-ului.