Procedura de înregistrare în ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari)

Inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) este necesara pentru entitatile care desfasoara activitati economice si efectueaza operatiuni intracomunitare cu bunuri sau servicii in cadrul Uniunii Europene (UE).

Aceasta procedura permite identificarea si urmarirea tranzactiilor intracomunitare si ajuta la respectarea obligatiilor fiscale.

Pentru a se inregistra in ROI, entitatile trebuie sa urmeze urmatorii pasi:

  1. Accesarea site-ului ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) si selectarea optiunii „Registrul Operatorilor Intracomunitari”.
  2. Completarea formularului electronic de inregistrare cu datele entitatii, inclusiv numele, adresa, codul de identificare fiscala si informatii despre activitatea economica.
  3. Prezentarea documentelor justificative necesare pentru inregistrare, cum ar fi certificatul de inregistrare in registrul comertului, documente care sa dovedeasca activitatea economica (facturi, contracte, etc.), precum si alte documente cerute de ANAF.
  4. Confirmarea inregistrarii prin intermediul unui cod de confirmare trimis prin e-mail sau prin intermediul unei scrisori oficiale.

Este important de retinut ca inregistrarea in ROI este obligatorie pentru entitatile care efectueaza operatiuni intracomunitare, chiar daca nu au atins plafonul de taxare pentru TVA.

De asemenea, in cazul in care se schimba adresa sau alte informatii importante, trebuie sa se actualizeze inregistrarea in ROI.

Este recomandat sa se acorde o atentie deosebita inregistrarii in ROI, deoarece neinregistrarea poate duce la sanctiuni, precum amenzi sau impiedicarea de a efectua operatiuni intracomunitare.

De asemenea, este important sa se tina evidenta documentelor justificative si sa se respecte regulile si obligatiile fiscale legate de operatiunile intracomunitare.