Imprumutul subordonat – cum se poate utiliza

Un împrumut subordonat este un tip de împrumut care se plasează sub alte datorii în ordinea priorității plăților în cazul lichidării unei companii. În general, împrumuturile subordonate sunt mai riscante pentru creditor, deoarece sunt plasate sub alte datorii, ceea ce le face mai puțin sigure în cazul în care compania nu poate plăti toate datoriile.

Cu toate acestea, împrumuturile subordonate pot fi utilizate în diferite situații, cum ar fi:

  1. Îmbunătățirea ratelor de capitalizare – În timp ce împrumuturile subordonate sunt mai riscante, ele pot oferi rate de dobândă mai mari decât alte tipuri de datorii. Acestea pot fi o sursă atractivă de finanțare pentru companii care doresc să-și îmbunătățească ratele de capitalizare și să genereze mai multe fonduri pentru investiții sau expansiune.
  2. Înlocuirea capitalului – Împrumuturile subordonate pot fi, de asemenea, utilizate pentru a înlocui capitalul, cum ar fi acțiuni preferențiale sau alte forme de capital. Aceasta poate fi o opțiune atractivă pentru companii care nu doresc să emită noi acțiuni sau să dilueze proprietatea existentă.
  3. În situații de criză – Împrumuturile subordonate pot fi, de asemenea, utilizate în situații de criză, cum ar fi în timpul unei recesiuni economice sau a unei scăderi semnificative a veniturilor. Acestea pot oferi o sursă rapidă de finanțare în situații de urgență.

Este important să țineți cont de riscurile implicate în utilizarea împrumuturilor subordonate și să evaluați cu atenție capacitatea companiei de a plăti înapoi datoria. De asemenea, este important să respectați toate reglementările și procedurile legale privind utilizarea împrumuturilor subordonate și să vă adresați unui specialist în contabilitate sau fiscalitate pentru a vă asigura că toate documentele și procedurile sunt corecte și conforme cu reglementările fiscale în vigoare.