Impozite PFA: CAS si sanatate obligatorii?

În România, PFA-urile (persoanele fizice autorizate) sunt obligate să plătească contribuții de asigurări sociale (CAS) și contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit legislației în vigoare.

Conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, persoanele fizice care desfășoară activități independente, inclusiv PFA-urile, sunt considerate contribuabili la sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, iar contribuția de asigurări sociale este de 25% din baza de calcul, care este venitul net anual obținut din activitățile independente.

De asemenea, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, PFA-urile trebuie să plătească, de asemenea, o contribuție de asigurări sociale de sănătate, care este de 10% din baza de calcul, care este venitul net anual obținut din activitățile independente.

Este important de menționat că baza de calcul a contribuțiilor sociale pentru PFA-uri poate varia în funcție de tipul activității desfășurate și de alte factori, precum cheltuielile deductibile.

Este important ca PFA-urile să respecte termenele de plată pentru contribuțiile sociale și să-și îndeplinească obligațiile fiscale. Nerespectarea acestor obligații poate avea consecințe financiare și legale, precum penalități și sancțiuni.

De asemenea, este recomandat să se consulte un specialist fiscal sau contabil pentru a asigura respectarea corectă a legislației în vigoare și a îndeplini corect toate obligațiile fiscale.