Cum verifici o firma la fisc

In Romania, verificarea unei firme la fisc poate fi facuta prin intermediul site-ului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Iata cateva metode prin care se poate verifica o firma la fisc:

  1. Verificarea datoriilor fiscale – Accesati site-ul ANAF si selectati optiunea „Verificare obligatii fiscale”. Introduceti numarul de inregistrare fiscala (CUI) al firmei sau numarul de identificare fiscala (CIF) si verificati daca firma are datorii fiscale neachitate.
  2. Verificarea situatiei fiscale – Accesati site-ul ANAF si selectati optiunea „Verificare platitor TVA”. Introduceti numarul de inregistrare fiscala (CUI) al firmei sau numarul de identificare fiscala (CIF) si verificati daca firma este inregistrata ca platitoare de TVA si daca situatia fiscala este corecta.
  3. Verificarea declaratiilor fiscale depuse – Accesati site-ul ANAF si selectati optiunea „Verificare declaratii fiscale”. Introduceti numarul de inregistrare fiscala (CUI) al firmei sau numarul de identificare fiscala (CIF) si verificati daca firma a depus declaratiile fiscale la timp si daca acestea sunt corecte.
  4. Verificarea contractelor incheiate cu statul – Accesati site-ul Ministerului Finantelor Publice si selectati optiunea „Lista contractelor publice”. Introduceti numele firmei si verificati daca aceasta a incheiat contracte cu statul si daca acestea sunt in regula.

Este important de retinut ca verificarea unei firme la fisc poate oferi doar o imagine generala si incompleta a situatiei acesteia, iar informatiile gasite trebuie interpretate cu atentie si analizate in contextul activitatii si al istoricului societatii. Pentru o evaluare completa a situatiei unei firme, este recomandat sa se apeleze la un specialist in domeniu sau sa se solicite informari suplimentare de la autoritatile competente.