Cum se utilizeaza declaratia 112?

Declarația 112 este o declarație fiscală electronică utilizată în România pentru a raporta salariile și alte venituri ale angajaților, precum și contribuțiile sociale și de sănătate datorate de angajator. Acest document este depus lunar și trebuie să conțină informații privind veniturile obținute de angajați și contribuțiile aferente.

Iată pașii pentru utilizarea Declarației 112:

  1. Accesați portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și descărcați formularul 112. Acesta este disponibil în format electronic și poate fi descărcat de pe site-ul ANAF.
  2. Completați formularul 112 cu informațiile privind veniturile și contribuțiile angajaților. Acesta trebuie să includă numele și adresa angajatorului, numele și adresa angajatului, venitul brut și deduceri, contribuțiile la asigurările sociale și de sănătate, precum și alte informații specifice.
  3. Verificați toate informațiile și asigurați-vă că acestea sunt corecte și complete.
  4. Transmiteți declarația 112 în format electronic la ANAF. Acest lucru poate fi făcut prin intermediul portalului ANAF sau prin intermediul software-ului de contabilitate.
  5. Plătiți contribuțiile sociale și de sănătate aferente utilizând formularul de plată corespunzător. Acesta poate fi descărcat de pe site-ul ANAF sau poate fi achiziționat de la biroul local al ANAF.

Este important de reținut că procedurile de utilizare a Declarației 112 pot varia în funcție de circumstanțele individuale și de legislația din țara dumneavoastră. Este recomandat să consultați legislația fiscală locală și să vă adresați unui specialist în contabilitate sau fiscalitate pentru a vă asigura că respectați toate reglementările și procedurile în vigoare.