Cum se obtine adeverinta de venit de la ANAF pentru persoane fizice

Pentru a obține adeverința de venit de la ANAF pentru persoane fizice, urmați acești pași:

  1. Accesați site-ul ANAF (www.anaf.ro) și selectați opțiunea „Servicii Online” din meniul principal.
  2. Selectați opțiunea „Adeverințe fiscale” din lista de servicii disponibile.
  3. Introduceți datele dvs. personale, inclusiv codul numeric personal (CNP) și seria și numărul actului de identitate.
  4. Selectați tipul de adeverință de venit pe care doriți să-l solicitați. Acesta poate fi o adeverință de venit global (pentru toate veniturile din anul fiscal anterior) sau o adeverință de venit pe lună/an (pentru veniturile din luna/anul fiscal anterior).
  5. Selectați metoda de livrare a adeverinței de venit – prin poștă sau prin email.
  6. Confirmați informațiile introduse și trimiteți cererea.
  7. Dacă ați selectat opțiunea de livrare prin poștă, veți primi adeverința de venit la adresa de domiciliu specificată în cerere. Dacă ați selectat opțiunea de livrare prin email, veți primi un link de descărcare a adeverinței de venit pe adresa de email specificată în cerere.

Este important să menționăm că, înainte de a solicita o adeverință de venit de la ANAF, trebuie să aveți o declarație de venituri (D112) depusă și înregistrată la ANAF pentru anul fiscal anterior sau pentru luna/anul fiscal anterior, în cazul în care solicitați o adeverință de venit pe lună/an.

De asemenea, este posibil să fie necesară plata unei taxe pentru eliberarea adeverinței de venit, în funcție de tipul de adeverință solicitată și de modul de livrare selectat.