Cum se inregistreaza si autorizeaza o firma care desfasoara activitati de schimb valutar

Inregistrarea si autorizarea unei firme care desfasoara activitati de schimb valutar se face conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si a Reglementarii BNR nr. 6/2019 privind organizarea si functionarea caselor de schimb valutar.

Iata ce trebuie sa faceti pentru a inregistra si autoriza o firma care desfasoara activitati de schimb valutar:

  1. Inregistrarea la Registrul Comertului – Inregistrati firma la Registrul Comertului si obtineti certificatul de inregistrare la acest registru.
  2. Inregistrarea la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) – Inregistrati firma la ANAF si obtineti un cod unic de inregistrare (CUI).
  3. Intocmirea documentatiei necesare – Pentru a obtine autorizatia pentru activitati de schimb valutar, trebuie sa intocmiti documentele necesare, cum ar fi cererea de autorizare, statutul firmei, actul constitutiv, copii dupa actele de identitate ale administratorilor etc.
  4. Depunerea cererii de autorizare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) – Cererea de autorizare se depune la sediul BNR din circumscriptia teritoriala a firmei, impreuna cu documentele necesare si taxa de autorizare.
  5. Obtineti autorizatia de la BNR – Dupa analizarea documentatiei, BNR poate sa elibereze autorizatia pentru desfasurarea activitatilor de schimb valutar.

Este important sa retineti ca exista anumite conditii si reguli stricte impuse de BNR privind desfasurarea activitatilor de schimb valutar, cum ar fi respectarea plafonului maxim de tranzactionare si a regulilor de raportare si de verificare a clientilor. De asemenea, trebuie sa fiti atenti la evolutia cursului valutar si sa respectati toate obligatiile fiscale si contabile impuse de lege.

De asemenea, este recomandat sa va adresati unui specialist in domeniu pentru a va asigura ca indepliniti toate cerintele si obligatiile legale in vederea inregistrarii si autorizarii firmei care desfasoara activitati de schimb valutar.