Inregistrarea unei facturi de leasing in contabilitatea unei companii poate varia in functie de legislatia si practicile contabile locale, dar in general urmeaza cateva etape de baza:
- Inregistrarea facturii de leasing in registrul facturilor primite – acesta este primul pas in procesul de inregistrare a facturii de leasing in contabilitatea companiei. Informatiile necesare includ numarul facturii, data emiterii, furnizorul si valoarea facturii.
- Inregistrarea facturii in contul de cheltuieli – suma de plata mentionata in factura de leasing trebuie inregistrata in contul de cheltuieli corespunzator. In functie de specificul activitatii companiei, acest cont poate fi, de exemplu, „Cheltuieli cu inchirierea de bunuri”, „Cheltuieli cu autovehiculele” sau alt cont similar.
- Inregistrarea TVA-ului aferent facturii – in majoritatea tarilor, factura de leasing este supusa taxei pe valoarea adaugata (TVA). Astfel, TVA-ul aferent facturii trebuie inregistrat intr-un cont distinct si raportat lunar sau trimestrial la autoritatile fiscale.
- Inregistrarea platilor efectuate – in cazul in care plata facturii de leasing se face in rate lunare, fiecare plata trebuie inregistrata in contabilitatea companiei. Inregistrarea platilor se face in conturile corespunzatoare, in functie de natura platii (de exemplu, contul de trezorerie sau contul de banca).
Exemplu practic inregistare factura de leasing
Elementele comune in factura de leasing sunt: rata de leasing si a dobandei, diferenta de curs, comision de amortizare si penalizari daca exista.
Daca sunteti neplatitori de TVA
- % = 404
- 167 (capital)
- 666 (dobanda)
- 668 (diferente de curs)
- 628 (comision de amortizare)
- 6581 (penalitati)
Daca sunteti platitori de TVA, aveti:
- % = 404
- 167 (capital)
- 666 (dobanda)
- 668 (diferente de curs)
- 628 (comision de amortizare)
- 6581 (penalitati)
- 4426
Este important de retinut ca inregistrarea facturilor de leasing poate fi complexa si poate varia in functie de situatia specifica si de legislatia in vigoare.
De aceea, este recomandat sa fie consultat un contabil sau un consultant fiscal specializat pentru a asigura respectarea tuturor procedurilor legale si evitarea unor eventuale erori contabile sau fiscale.