Contributii sociale datorate de PFA, intrepinderi individuale, intreprinderi familiale, profesii libere

PFA-urile, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și profesioniștii independenți din România sunt obligați să plătească următoarele contribuții sociale:

  1. Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) – Aceasta este o contribuție socială obligatorie care se calculează și se plătește în funcție de venitul brut realizat. CASS-ul este datorat de către PFA-uri, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și profesioniștii independenți.
  2. Contribuția de asigurări sociale (CAS) – Aceasta este o contribuție socială obligatorie care se calculează și se plătește în funcție de venitul brut realizat. CAS-ul este datorat de către PFA-uri, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și profesioniștii independenți care au angajați.
  3. Contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale (FGPCS) – Aceasta este o contribuție socială obligatorie care se calculează și se plătește în funcție de venitul brut realizat. FGPCS-ul este datorat numai de către PFA-uri, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și profesioniștii independenți care au angajați.
  4. Contribuția la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II) – Aceasta este o contribuție socială opțională care se poate plăti de către PFA-uri, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și profesioniștii independenți. Contribuția se calculează și se plătește în funcție de venitul brut realizat.

Toate aceste contribuții sociale trebuie plătite la termenele stabilite de legislația fiscală în vigoare. Este important să verificați legislația fiscală specifică din țara dvs. și să consultați un specialist fiscal sau contabil pentru a vă ajuta să înțelegeți și să îndepliniți toate obligațiile fiscale și sociale relevante în legătură cu activitatea dvs. ca PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială sau profesionist independent.