Contributii sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri cu regim de retinere a impozitului la sursa

Persoanele fizice care realizează venituri cu regim de reținere a impozitului la sursa sunt obligate să plătească următoarele contribuții sociale în România:

  1. Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) – Aceasta este o contribuție socială obligatorie care se calculează și se plătește în funcție de venitul brut realizat. CASS-ul este datorat atât de persoanele fizice care realizează venituri din salarii, cât și de cele care realizează venituri din alte surse, cum ar fi contractele de colaborare sau contractele de drepturi de autor.
  2. Contribuția de asigurări sociale (CAS) – Aceasta este o contribuție socială obligatorie care se calculează și se plătește în funcție de venitul brut realizat. CAS-ul este datorat numai de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii.
  3. Contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale (FGPCS) – Aceasta este o contribuție socială obligatorie care se calculează și se plătește în funcție de venitul brut realizat. FGPCS-ul este datorat numai de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii.

Toate aceste contribuții sociale sunt reținute la sursa de către angajator sau de către plătitorul de venituri și sunt plătite către stat în numele persoanei fizice. Este important să verificați legislația fiscală specifică din țara dvs. și să consultați un specialist fiscal sau contabil pentru a vă ajuta să înțelegeți și să îndepliniți toate obligațiile fiscale și sociale relevante în legătură cu veniturile dvs. cu regim de reținere a impozitului la sursă.