Certificat digital

Un certificat digital este un document electronic care contine informatii despre identitatea unei persoane, o organizatie sau o entitate si care este folosit pentru a confirma autenticitatea si integritatea datelor transmise electronic. Certificatul digital contine informatii precum numele de identificare, adresa si cheia publica a titularului.

Certificatul digital este eliberat de o Autoritate de Certificare (AC), care este o organizatie de incredere care emite, valideaza si revoca certificatul digital. Autoritatea de Certificare certifica identitatea titularului certificatului digital si asigura faptul ca cheia publica asociata cu certificatul este autentica.

Certificatul digital este folosit pentru semnatura electronica, criptarea datelor si autentificarea electronica. In cazul semnaturii electronice, certificatul digital este folosit pentru a confirma ca semnatura electronica apartine de fapt titularului certificatului si pentru a asigura integritatea documentului semnat electronic. In cazul criptarii datelor, certificatul digital este folosit pentru a cripta si decripta informatiile transmise.

Certificatul digital este esential in domeniul securitatii informatiei si este folosit in mod obisnuit in domenii precum comertul electronic, serviciile financiare, serviciile guvernamentale online si multe alte domenii.