Ce faci cand angajezi primul salariat

Cand angajezi primul salariat, trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

  1. Inregistreaza-te la ANAF pentru a obtine un numar de inregistrare in scopuri de TVA, daca nu ai deja unul.
  2. Intocmeste contractul individual de munca (CIM) pentru noul salariat. In acest contract trebuie sa se regaseasca informatii precum denumirea si adresa angajatorului, pozitia si descrierea postului, durata contractului, programul de lucru, salariul si beneficiile acordate.
  3. Asigura-te ca respecti obligatiile legale in ceea ce priveste salariul minim, durata contractului si programul de munca al salariatului.
  4. Inregistreaza noul salariat la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) pentru a beneficia de asigurare medicala.
  5. Inregistreaza noul salariat la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale (FGPC) pentru a asigura plata salariului in cazul in care angajatorul intra in insolventa sau faliment.
  6. Intocmeste dosarul de personal pentru noul salariat, care trebuie sa contina actele necesare, cum ar fi copii ale actelor de identitate si ale diplomei de studii, precum si alte documente relevante, cum ar fi adeverinte medicale.
  7. Inregistreaza noul salariat in ReviSal, platforma de evidenta a salariatilor, pentru a transmite informatii relevante autoritatilor fiscale si altor institutii.
  8. Asigura-te ca noul salariat este instruit si are acces la toate resursele necesare pentru a-si indeplini responsabilitatile de serviciu.

Este important sa retii ca, in calitate de angajator, trebuie sa respecti toate obligatiile legale si sa asiguri o munca sigura si sanatoasa pentru salariatul tau. Asigura-te ca intelegi si respecti drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatului, precum si toate reglementarile legale si fiscale in ceea ce priveste angajarea si mentinerea unui salariat in compania ta.