Casa de marcat

Casa de marcat este un dispozitiv electronic obligatoriu pentru firmele care desfasoara activitati economice si efectueaza vanzari de bunuri sau servicii catre clienti. Scopul principal al casei de marcat este de a inregistra tranzactiile si de a emite bonuri fiscale sau alte documente justificative pentru vanzare.

Pentru a putea utiliza casa de marcat, firmele trebuie sa indeplineasca anumite obligatii si sa respecte regulile impuse de lege. Acestea includ:

  1. Inregistrarea la ANAF – firmele trebuie sa inregistreze fiecare casa de marcat utilizata la ANAF si sa plateasca taxa de autorizare.
  2. Verificarea periodica a casei de marcat – casele de marcat trebuie verificate si sigilate periodic de catre autoritatile fiscale pentru a asigura ca functioneaza in mod corespunzator si ca inregistreaza corect tranzactiile.
  3. Emiterea bonurilor fiscale – casele de marcat trebuie sa emita bonuri fiscale sau alte documente justificative pentru fiecare tranzactie inregistrata.
  4. Pastrarea documentelor fiscale – firmele trebuie sa pastreze toate documentele fiscale emise de casa de marcat, inclusiv bonurile fiscale, timp de 5 ani de la data emiterii.
  5. Respectarea regulilor si obligatiilor fiscale – firmele trebuie sa respecte regulile fiscale aplicabile, cum ar fi inregistrarea operatiunilor intracomunitare, plata taxelor si impozitelor etc.

Este important de retinut ca neutilizarea casei de marcat sau utilizarea incorecta a acesteia poate duce la sanctiuni, precum amenzi sau suspendarea activitatii firmei. De asemenea, in cazul in care casa de marcat este defecta sau nu functioneaza in mod corespunzator, aceasta trebuie reparata sau inlocuita imediat pentru a asigura inregistrarea corecta a tranzactiilor.