Bilant de lichidare

Bilantul de lichidare este un document contabil care reflecta situatia financiara a unei societati in momentul lichidarii acesteia. Bilantul de lichidare este intocmit in cazul in care societatea este dizolvata sau inchisa si trebuie sa fie prezentat in fata autoritatilor fiscale si a creditorilor.

Bilantul de lichidare contine urmatoarele informatii:

  1. Activele firmei – bunurile si resursele detinute de societate, cum ar fi terenuri, cladiri, autovehicule, stocuri, creante etc. Acestea sunt evaluate la valoarea de lichidare, adica la pretul pe care l-ar aduce in cazul unei vanzari rapide.
  2. Datoriile firmei – datoriile si obligatiile societatii fata de terti, cum ar fi furnizorii, creditori, salariati etc. Acestea sunt evidente in bilantul de lichidare pentru a determina nivelul datoriilor si a identifica resursele necesare pentru a le plati.
  3. Capitalul social – suma initiala investita in firma de catre asociati, precum si orice alte surse de finantare, cum ar fi imprumuturile. Acestea sunt evidente pentru a calcula valoarea neta a societatii si pentru a stabili cati bani trebuie sa fie distribuiti catre asociati sau creditori.
  4. Rezultatul lichidarii – diferenta dintre activele si datoriile firmei, dupa deducerea costurilor si taxelor aferente lichidarii. Acesta reprezinta suma care trebuie distribuita catre asociati sau creditori, in functie de drepturile acestora.

Bilantul de lichidare trebuie sa fie intocmit cu atentie si exactitate, deoarece acesta poate fi folosit ca baza pentru determinarea sumei de bani care trebuie distribuita catre asociati sau creditori in cazul inchiderii societatii. De asemenea, bilantul de lichidare trebuie sa fie in conformitate cu standardele contabile si fiscale aplicabile si sa fie prezentat in termenul legal prevazut de lege.